Sunday 27 February 2011

Jak žít v Exekustánu. Část 2 - "už je to tady"

Něco se pokazilo a jednoho dne máte ve schránce dopis od exekutora, nebo vám mzdová účetní v práci řekne, že máte srážky z výplaty, nebo vám z banky dají vědět, že museli zmrazit váš účet, nebo chcete prodat dům a zjistíte, že vaše vlastnická práva k němu byla zablokována.

Nejčastější jsou ty první dva případy.
Ať tak či onak, obvykle to bude vypadat tak, že jste někde dlužili 100 korun a nyní máte zaplatit 19 tisíc. Nebo třeba 65 tisíc. Podle toho, jak hodný nebo zlý je exekutor, kterému vaše záležitost spadla na stůl.
Možná si vzpomenete na to, že vás před deseti lety revizor chytil za ruku zrovna ve chvíli, kdy jste si chtěli cvaknout lístek. Zdálo se vám to nespravedlivé, tak jste si řekli, že tu pokutu nezaplatíte.
Možná jste skutečně jeli načerno.
Možná jste ztratili občanku, někdo ji sebral, jel načerno tramvají a když ho chytil revizor, prokázal se tou vaší občankou. Revizorovi je jedno, kdo pokutu nakonec zaplatí.
Možná jste jednou jeli načerno, chytil vás revizor a na vaše osobní údaje napsat 8 dalších pokut.
Možná jste měli auto na leasing a leasingová společnost vám "zapomněla" poslat složenkú na poslední splátku. Schovala si ji, nechala ji deset let bobtnat o úroky, a pak to předhodila exekutorovi.
Možná jste se stěhovali a poslední vyúčtování za plyn vám přišlo na starou adresu, kde to příští nájemník hodil do koše.
Možná jste dostali účet za plyn na 749 Kč 15 haléřů a poslali jste jen 749 Kč. Na těch 15 haléřů vám teď přišla exekuce - a zaplatíte třeba 70 tisíc.

Nejhorší je vždycky ten první šok - šok z toho, že kvůli pár korunám musíte zaplatit tolik.
Že kvůli pár korunám letos ani příští rok nevezmete děti k moři.
Nebo že kvůli pár korunám budete ještě několik let jezdit v té staré felicii.
Nebo že kvůli pár korunám si příštích několik let nebudete moct koupit ani nové boty.

Ten šok je velice důležitý. Je součástí exekutorské taktiky. Má ve vás vyvolat pocit, že oni si mohou dovolit všechno a že jste proti nim bezmocní. Je to podobné jako "shock and awe" neboli "šok a hrůza" - metoda, kterou používají vojáci ve válce. Jde o to, vzbudit v protivníkovi takovou hrůzu, že se nezmůže na odpor.

Bude to podobné, jako když vám lékař sdělí, že umíráte na rakovinu.
Vaše psýché to bude zpracovávat v pěti fázích.
  • Popírání  - "to se mě vůbec netýká, exekutor nebo soud se plete, to není možné, já ne!"
  • Hněv  - "kdo za to může, kdo to na mě ušil, kdo se na tom tak hrozně obohatí?"
  • Smlouvání  - "třeba se to ještě podaří nějak odvrátit, když budu hodný, třeba mi ještě část odpustí"
  • Deprese -  zoufalství, pocit úplné porážky, bezedný smutek
  • Akceptace - přijetí exekuce jako nedílné součásti života v této "prosperující" společnosti a zároveň smíření se s tím, co se děje
Projděte si těmi pěti fázemi a pak otevřete oči a pohlédněte pravdě do očí.

Co teď?
S největší pravděpodobností to nakonec zaplatíte. Nemá cenu předstírat, že na to nemáte. Exekutor má vaše majetkové poměry zjištěny, ví, kolik máte na účtě, ví, kde máte chatu atd.
Nemá cenu psát srdceryvné odvolání, že máte 3 děti a že vaše žena je bez práce. Nikoho to nebude zajímat. Ani exekutora ani soud.
Nemá cenu psát exekutorovi nebo soudu nebo komukoli, odkazovat se na zdravý rozum a dokazovat jim, že platit 50 tisíc za stokorunový dluh je zcestné, že je to v rozporu s dobrými mravy atd. Nezajímá je to. (Ve skutečnosti je zajímá těch 50 tisíc, protože velká část z nich je jejich přímý zisk.)
Nezkoušejte to. Zkusily to tisíce lidí před vámi. Nestojí to za námahu.
Pravděpodobně to zaplatíte i v případě, že jste v právu. Proč? Protože se vám to celé hnusí tak, že to budete chtít mít co nejrychleji za sebou a zapomenout - vytěsnit to z hlavy. Nebo nevěříte právníkům, předpokládáte, že by z vás jenom vytáhli peníze a stejně by ničeho nedosáhli. (Přesně na to exekutoři spoléhají - proč neútočit a nebrat, když se nikdo nebrání?)
Nebo se o obranu pokusíte, ale česká justice vám odepře spravedlnost z procesních důvodů.

Co v žádném případě nedělat?
  1. Neobracejte se na žádnou firmu, která vám nabízí oddlužení.
  2. Nepůjčujte si peníze na vyplacení exekuce. Pokud nemáte na výběr, pak jedině od rodičů nebo dobrých přátel.
  3. Nevyhrožujte exekutorovi, nenadávejte mu. Nemá to cenu, je na to zvyklý, poslouchá to od rána do večera.
  4. Pokud se objeví u vás doma, nepolemizujte s ním. To, co přišlo k vám domů, je s největší pravděpodobností polovzdělaný primitiv opilý vlastní mocí nad vámi. Budete soptit zlostí, až se vám bude procházet po bytě jako pán a posmívat se vám, ale pokud se s ním budete prát, odskáčete si to vy.
  5. Pokud ten dluh způsobila vaše žena, která kdysi ztratila občanku, nebijte ji za to, neřvěte na ni, nevyhazujte ji z domova. Nejspíš je na tom teď psychicky ještě hůř než vy.
  6. Nečekejte, že najdete pochopení u přátel. Pokud se jim svěříte, řeknou vám, že jezdit na černo se přece jenom nemá, a přestanou se s vámi stýkat. Pochopte, oni nechtějí žít ve strachu, že se jim to stane také. Nechtějí, aby jim to pohled na vás připomínal. Nechtějí, aby jim vaše neštěstí kazilo radost ze života. Raději si řeknou, že si za to můžete sami, kdežto oni jsou poctiví a slušní a tedy se jim to nestane. Nebo si začnou myslet, že jste v minulém životě něco hodně podělali.
  7. Nemyslete si, že když se vám podaří doplatit vaši první exekuci, že to máte za sebou. Pokud jste zaplatili bez odporu a rychle, pro exekutora je to signál, že máte peníze, a tak vám při příští příležitosti v nákladech exekuce započítá pětkrát služební cestu do Olomouce.
  8. Nechoďte do bezplatné právní poradny, kterou zřídila Exekutorská komora. Právnické ucho, které tam bude sedět, je tam pouze proto, aby vám vysvětlilo, že odpor je marný a nezbývá vám, než zaplatit všechno do pětníku a strávit zbytek života ve třasu, kdy na vás zase něco vyletí.
Dobře, takže co tedy dělat?

  1. Smiřte se s tím, že váš život se na čas, na dlouho nebo navždy změní. (Nejhorší bude ten stres. Stres z toho, že kvůli jedné exekuci nezaplatíte plyn a přijde na vás další. Možná se z toho hned tak nevymotáte. Možná se z toho nevymotáte nikdy.)
  2. Najděte firmu nebo instituci (třeba DP), která na vás exekuci poslala, a zjistěte, zda jim nedlužíte ještě další částky. Pokud ano, zaplaťe je hned. Je možné, že už jsou na cestě další exekuce, pokud zaplatíte dříve, než dorazí, máte dobrou šanci, že se vám podaří ty další exekuce zastavit.
  3. Domluvte si splátkový kalendář. Obvykle to jde. Pro exekutora je to pohodlnější než zabavovat vaše staré auto a někde se ho snažit prodat.

Můžete se také zkusit bránit. O tom bude další část tohoto článku.

4 comments:

  1. vy jste pravdepodobne exekutor.
    proc jste nenapsal ze vniknuti exekutora do bytu je protiustavni a ze mu mame dat pres drzku a jeste ho zazalovat. at se ty svine boji a ne my.
    komo

    ReplyDelete
  2. To pise urcite exekutor."Projděte si těmi pěti fázemi a pak otevřete oči a pohlédněte pravdě do očí."ta pravda je mily pane exekutore jdete do prdele.
    Krasne sny vam preje dluznik.

    ReplyDelete
  3. Tady jsou clanky J. Fajrejta na Blistech:
    http://www.blisty.cz/art/57187.html
    http://www.blisty.cz/art/57224.html - tady odkazuje na anti-exekutorske skupiny.

    Nejste nahodou panove anonymove vy sami exekutori, kteri jsou nastvani, ze se vase obeti zacinaji branit?

    rip

    ReplyDelete
  4. Spíš byste měl lidem poradit jak rychle sehnat střelnou zbraň.

    ReplyDelete